Örön luonto-opastukset

Örön linnakesaaren luonto-opastus

Ohjelman kuvaus

Örön linnakesaari on entinen puolustusvoimien saari, joka kuuluu nykyään Saaristomeren kansallispuistoon. Saaristomeren ulkosaaristossa sijaitseva saari on oikea luontoparatiisi ja upea kulttuurihistoriallinen kohde.*

Saaristohetken kokenut ja ammattitaitoinen opas vie ryhmän tutustumaan saaren uskomattoman monimuotoiseen luontoon ja kiehtovaan historiaan. 

Örön uhanalaisten lajien suuri määrä, peräti 3,5 kilometriä pitkä hiekka- ja somerikkoranta saaren länsirannalla sekä huikeat 18 Natura-luontotyyppiä yhdellä saarella upeissa ulkosaariston maisemissa takaavat elämyksiä ja ikimuistoisia saaristohetkiä, jotka sykähdyttävät kokenuttakin luonnossa liikkujaa.

Opastuksella sukelletaan myös Örön kiehtovaan kulttuurihistoriaan laidunsaaresta linnakkeeksi ja edelleen yhdeksi Suomen suosituimmaksi matkailukohteeksi.

Retket ja hinnat

Retket ja hinnat vaihtelevat retken keston mukaan. Alla esittely jokaisesta Saaristohetken tarjoamasta Örön luonto- ja kulttuurihistoriaretkestä.

Kaikki hinnat sisältävät:
– opastetun retken Örön saarella
– oppaan matkakulut saarelle
– arvonlisäveron 24%

Hinnat eivät sisällä asiakkaan matkakuluja saarelle.

—————

Kahden tunnin retki – Kasarmilta länsirannalle

Luonto-opastuksella tutustutaan mm. 12” kasarmialueeseen, Örön historiaan, perinnemaisemiin, monimuotoisiin paahdealueisiin ja niiden lajistoon (mm. lännenkylmänkukka), saaristometsiin, länsirannan hiekka- ja somerikkolajistoon sekä niiden erityispiirteisiin. Reitin pituus on noin 3,7km. Lähdöt päivittäin viimeistään klo 14:30.

Tämä on erinomainen opastus kaikille ryhmille, jotka haluavat kokea Örön upeimmat luontokohteet kerralla lyhyellä visiitillä.

Hinta

 • 260€/ryhmä, jos ryhmän koko 14 henkeä tai alle
 • 15 henkilöstä ylöspäin, hintaan lisätään 10€/hlö. Esim. 20 hengen ryhmä maksaa 260€ (14hlö) + 60€ (6hlö) = 320€.
 • Yli 30 hengen ryhmät 400€/ryhmä

—————

Neljän tunnin retkillä on kaksi vaihtoehtoa:

Vaihtoehto A – Eteläinen kierros

Retkellä tutustutaan mm. 12” kasarmialueeseen, Örön historiaan, perinnemaisemiin, monimuotoisiin paahdealueisiin ja niiden lajistoon (mm. lännenkylmänkukka), saaristometsiin, länsirannan hiekka- ja somerikkolajistoon, 6” kasarmi, riippusilta, bunkkerit, Örön eteläkärki (mm. ahokylmänkukka), solkuron hiekkaranta ja Balgetinlahden rantaniitty sekä niiden erityispiirteisiin. Reitin pituus on noin 7km.

Vaihtoehto B – Pohjoinen kierros

Retkellä tutustutaan mm. 12” kasarmialueeseen, Örön historiaan, perinnemaisemiin, Storvikenin rantaniittyyn, monimuotoisiin paahdealueisiin ja niiden lajistoon (mm. lännenkylmänkukka), saaristometsiin, länsirannan hiekka- ja somerikkolajistoon, Örön pohjoiskärkeen sekä niiden erityispiirteisiin. Reitin pituus on noin 7km.

Neljän tunnin opastuksella pidetään vähintään yksi n. 30 minuutin levähdys-, eväs- ja juomatauko (omat eväät ja juomat). Lähdöt viimeistään klo 12:30.

Tämä on erinomainen opastus kaikille ryhmille, jotka haluavat kokea Örön upeimmat luontokohteet ja vähän enemmän hieman pidemmällä ja vaativammalla retkellä. Osallistujilta edellytetään hyvää peruskuntoa.

Hinta

 • 360€/ryhmä, jos ryhmän koko 14 henkeä tai vähemmän
 • 15 henkilöstä ylöspäin, hintaan lisätään 10€/hlö. Esim. 20 hengen ryhmä maksaa 360€ (14hlö) + 60€ (6hlö) = 420€.
 • Yli 30 hengen ryhmät 500€/ryhmä

—————

Pyöräretket

Pyöräretken kesto on kolme-neljä tuntia. Retkellä tutustutaan koko saareen ja sen upeimpiin kohteisiin pyöräillen ja kävellen.

HUOM! Pyöräretki voidaan toteuttaa ainoastaan, mikäli kaikille osallistujille saadaan vuokrattua pyörät Öröstä.

Hinta

 • 360€/ryhmä, jos ryhmän koko 14 henkeä tai vähemmän
 • 15 henkilöstä ylöspäin, hintaan lisätään 10€/hlö. Esim. 20 hengen ryhmä maksaa 360€ (14hlö) + 60€ (6hlö) = 420€
 • Yli 30 hengen ryhmät 500€/ryhmä
 • Lisäksi hintaan tulee pyörävuokra 8€/hlö (vuokrataan Öröltä)

Myös lyhyemmistä ja pidemmistä retkistä voidaan erikseen sopia.

Mikäli olet kiinnostunut myös opastetusta vierailusta 12” Obuhov-tykillä, ota yhteyttä oppaaseen: [email protected]

Mahdolliset lounaat ja muut palvelut ryhmät varaavat itse. Ruokailun, matkat, majoitukset ja muita palveluita voi varata täältä.

Kenelle

Sopii kaikille peruskuntoisille, ei kuitenkaan pahasti liikuntarajoitteisille.

Esimerkiksi työyhteisöille, muille ryhmille, yksityishenkilöille.

Ryhmäkoko 1-40 henkilöä. Isommat ryhmät sovittava erikseen.

Varaukset

Varaukset ja tiedustelut voi lähettää osoitteeseen saaristohetki(a)vinde.fi. Hinnat voimassa 2018.

Lähtöpaikka

Mikäli ryhmä tulee Öröseen omalla veneellä, alkaa opastus Örön vierasvenesataman infotaulun luota.

Mikäli ryhmä lähtee Kasnäsin satamasta yhteysliikenteen aluksella, kokoonnumme Kasnäsissa ennen aluksen lähtöä. Lisätietoa varauksen yhteydessä.

Lähtöaika

Opastus voi alkaa Örössä aikaisintaan klo 11:00 (jolloin lähtö Kasnäsista klo 10:00 aluksella) ja viimeistään klo 14:30. Lähtöaika sovitaan tarkemmin asiakkaan kanssa tilauksen yhteydessä.

Lähtöajat ovat voimassa 26.6.-13.8.2018. Muina vuodenaikoina lähtö- ja paluuajat sovittava erikseen oppaan kanssa.

Palvelu saatavilla

Örö opastukset on saatavilla ympäri vuoden.

Syys-toukokuussa on varattava tilauskuljetus Örölle, koska yhteysliikenne ei aja vakilähtöjä. Tällöin opas tulee ryhmän kanssa samalla kyydillä tilausajolla (taxiveneet). Touko-syyskuussa opas kulkee yhteysliikenteen kyydissä, ellei toisin sovita.

Opastukset on varattava vähintään kolme päivää ennen opastusta oppaan venekyydin saatavuuden varmistamiseksi. Kesäsesongin aikaan opastukset ovat mahdollisia myös päivän varoitusajalla soittamalla numeroon 0407700065.

Örön pyöräretket on varattava vähintään neljä päivää ennen retkeä pyörien saatavuuden varmistamiseksi.

Ota mukaan

 • vesipullo
 • päähine
 • hyvät kengät
 • säähän sopivat vaatteet
 • tarvittavat henkilökohtaiset lääkkeet
 • tarvittaessa evästä

Opas

Saaristohetken Örö-oppaana toimii kokenut luonto-opas Ville Laitinen, joka on opastanut Öröllä Metsähallituksen oppaana jo vuodesta 2013, kun saari oli vielä puolustusvoimien halussa. Örön luonto-opastuksella tutustutaan Örön ja Saaristomeren erityispiirteisiin sekä Örön mielenkiintoiseen luontoon ja tarkemmin sen kasvilajistoon, kasvien perinnekäyttöön, luontotyyppeihin, geologiaan ja saaren kiehtovaan historiaan.

Lisätietoa Öröstä

http://www.luontoon.fi/oro
www.visitörö.fi

*Örö on yksi Suomen tärkeimpiä uhanalaisten lajien ja luontotyyppien keskittymiä. Erityisesti Örö on tunnettu arvokkaasta ja monimuotoisesta perhos- ja kasvilajistostaan. Perhosia on Öröllä tavattu yli 1650 lajia, mikä on peräti 60% Suomen perhoslajistosta. Örön kasveista kuuluisimmat harvinaisuudet lienevät lännen- ja ahokylmänkukat, joista Öröllä kasvavat Suomen ainoat esiintymät.

Öröllä on löydetty lähes 350 uhanalaiseksi ja silmällä pidettäväksi luokiteltavaa lajia. Uhanalaisia lajeja onkin keskimäärin uskomattomat 1,5 lajia hehtaaria kohden, enemmän kuin missään muualla Suomessa.